Massage

hands

Hästmassage har funnits sedan många tusen år tillbaka. De gamla grekerna tex. använde massage och upptäckte att hästen blev smidigare, fick glansigare hårrem och att de  fick en bättre kontakt med sina hästar.

Hästar kan ha olika orsaker till muskelspänningar och muskelskador  tex. överansträngning, utrustning, hastiga rörelser, ensidigt arbete, trauma, tänder, hovar, skelett, stress.
Massagen kan vara en hjälp att släppa på spänningar i muskulaturen,rehabilitera och få hästen att slappna av mentalt mm.

Förutom att musklerna påverkas så åstadkommer massagen även att blodtrycket sänks, hormonbalansen stimuleras, immunförsvatret stärks, slaggprodukter o mjölksyra transporteras snabbare bort från kroppen och man frigör endorfiner och oxytociner som är kroppens egna lugnande hormoner.

Innan jag behandlar så gör jag en visuell bedömning, ser hur hästen rör sig, hur den står, om det finns en snedhet i tex bog och kors.

I en behandling använder jag förutom massage också akupressur, stretching stresspunktsbehandling och lymfmassage.

Lymfmassage är ett fantastiskt sätt att stimulera lymfsystemet att öka flödet och transportera bort överskottsvätska och slaggprodukter från vävnaderna. Det gör tex att gallor och svullnader försvinner då vätskan inte kan transporteras bort för att det är stopp i systemet.

Massagen gör att prestation och hållbarhet ökar, skador förebyggs. Massagen förlänger både hästens karriär och hälsa – EN FRISKARE OCH GLADARE HÄST.

INTE MASSAGE
Det finns tillfällen då hästen  INTE skall få massage:

  • Vid feber eller infektion.
  • Får smärtstillande el. cortisonbehandling.
  • I samband med vaccination el. avmaskning.
  • Vid akuta skador ex fraktur, inflammation,bristningar,vrickningar.
  • Onormal svullnad el. värme.
  • Dräktiga ston.
  • Akut kolik.

En behandling tar oftast 1 – 1 1/2 tim.

Om man rider före en behandling så bör hästen vila minst 1 tim innan jag kommer.

Massagen ”sitter i” ca 48 tim, så det är bra om hästen kan vila dvs. gå i hagen, promenera eller skrittas en liten stund dagen efter.

HÄSTMASSAGE ÄR ALDRIG ETT ALTERNATIV TILL TRADITIONELL  VETERINÄRBEHANDLING!!!